A marketing egy stratégia játék.

Nem elég jó szövegeket írni. Nem elég jól filterezni az instán.

Nem elég egy értékesítési tölcsér. Nem elég szuper videókat közzétenni.

A marketing nem csak EZ! A marketing HÓDÍTÁS!

És ehhez stratégia kell! Mint egy játékban.

  • Megtervezed a piacod
  • feltérképezed a versenytársakat
  • megkeresed vagy megalkotod a versenyelőnyöd
  • kijelölöd a piacot, amelyet meghódítani szeretnél
  • hódítási tervet készítesz
  • Belefogsz s végül folyamatosan változtatsz a stratégián, igazodsz a piachoz.

 

Változol, ahogy a piac is változik….

Tervezz, hogy profi légy a marketingben!

Bár a stratégiai gondolkodásmód alapvetően nem igényel dokumentációt, mégis hasznos, ha papírra vetjük a stratégiánkat. Sőt, kutatások azt mutatják, hogy azokakik dokumentálják a marketing stratégiájukat nagyobb valószínűséggel érik el a kitűzött célokat.

marketing stratégia

Kérdések, amelyeket érdemes átgondolni egy stratégia megalkotásakor:

Ki az ideális vásárlód?

Ez a kérdés segít abban, hogy a megfelelő célcsoportra fókuszálj. Az ideális sok mindent jelenthet: lehet a legnagyobb értékű ügyfél, vagy az, akinek a legnagyobb szüksége van arra amit kínálsz. A lényeg, hogy legyen a szemed előtt egy határozott kép azokról, akiket el akarsz érni.

Milyen vásárlói problémákat oldasz meg a termékeddel/szolgáltatásoddal?

Gondold át, hogy milyen fogyasztói problémára nyújtasz megoldást, milyen szükségleteket elégítesz ki. Ez segít abban, hogy felismerd mi a terméked vagy szolgáltatásod valódi értéke.

Mi az értékajánlatod?

Az értékajánlatod a marketing stratégiád egyik alapvető építőköve. Fontos, hogy tisztában legyél vele mi az az érték, amit a fogyasztónak kínálsz, miért vásároljanak tőled, miben különbözöl a konkurenciától.

Milyen üzenetek rezonálnak a célcsoportoddal?

Legyél tisztában azzal, hogy milyen stílusú kommunikációval és milyen üzenetekkel tudod megszólítani a célcsoportodat. Ezt célcsoport kutatással, különböző üzenetek tesztelésével és a meglévő adataid kielemzésével tudhatod meg.

Hogyan támogatja a marketing stratégiád az üzleti céljaidat?

Gondold végig mi is az üzleti célod és hogyan fogja azt segíteni a marketing stratégiád. Sokszor kihagyják ezt a lépést, de egyértelmű üzleti célok nélkül a legjobb marketing stratégia sem ér semmit.

Hogyan mérd a stratégia eredményességét?

Mielőtt hozzákezdesz határozd meg, hogy mit értesz sikeres és sikertelen marketing stratégia alatt. Ezután győződj meg róla, hogy ezt tudod is mérni. Ha például a megszerzett új ügyfelek számához kötöd a sikert, de nincs folyamatod vagy eszközöd, amivel az új ügyfelek számát és forrását dokumentálod, nem fogod tudni mérni a stratégia teljesítményét.

Mennyit költs marketingre?

Az egyik legnehezebb kérdés, főleg ha nincs sok tapasztaltod a témában. Az rövid válasz, hogy annyit amennyi a céged számára reálisnak tűnik. Hogyan határozod meg mi a reális? Gondold át, hogy a jelenlegi profit hány százalékát tudod gond nélkül visszaforgatni a cég fejlesztésére.

Milyen marketing stratégiát és taktikákat használtál a múltban? Milyen eredményességgel?

Mindig hasznos, ha rendszerezed és elemzed a múltbeli tapasztalatokat. Szedd össze milyen korábbi stratégiával (még ha nem is volt tudatos stratégia), taktikával próbálkoztál és ezek milyen eredményt hoztak vagy éppen mit tanultál belőlük. Ez az információ segít majd abban, hogy lásd mi működhet és mi nem.

Milyen a versenykörnyezetünk?

Gondold végig, hogy mekkora a verseny a piacon. Kik a versenytársaid és milyen eszközöket és csatornákat használnak, hogy elérjék a fogyasztókat. Mi az ami működik és mi az ami nem.

Milyen erőforrás áll a rendelkezésedre a megvalósításhoz?

Vedd sorra milyen erőforrások (pénz és szakértelem) állnak a rendelkezésedre cégen belül és kívül. Érdemes a marketing stratégiádat a rendelkezésre álló erőforráshoz igazítani. Nincs értelme olyan stratégiának, aminek a kivitelezéséhez nincs elég pénzügyi vagy emberi erőforrásod.

 

 

 

online marketing asszisztencia

Ahogy nagy példaképem Wolf Gábor mondja: „Ha ismersz egy taktikát, akkor van EGY taktikád.  Ha ismersz egy stratégiát, akkor válogathatsz ezer taktikából!”

 

Hogy a stratégiád ne csak egy dokumentum legyen a sok közül, fontos, hogy a megfelelő elemeket tartalmazza. 

Elakadtál? Keress bizalommal!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük